Feestelijk Genieten.

Oliebollen & Champagne

 

De feestdagen naderen en dat betekent dat het tijd is voor een van de meest heerlijke tradities; Oliebollen met een glas sprankelende champagne!

Maar welke champagne past het beste bij deze oer-Hollandse lekkernij?
Laten we samen ontdekken welke smaken samenkomen en hoe het elkaar versterkt.


Het is goed om even te starten met de soorten champagne onderverdeeld in het aantal gram suiker per liter.  Misschien heb je deze termen wel eens op de fles zien staan. Bijna alle champagnehuizen hebben meerdere soorten champagne in hun assortiment. Het suikergehalte wordt bepaald in de laatste stap van het proces. Door toevoeging van suiker bij de laatste gisting wordt de smaak bepaald.  


Champagne soorten onderverdeeld in het aantal gram suiker per liter.

Brut Nature

< 3 gram suiker per liter

Extra Brut

< 6 gram suiker per liter

Brut

< 12 gram suiker per liter

Extra-Sec

< 15 gram suiker per liter

Sec

< 17 gram suiker per liter

Demi-Sec

< 35 gram suiker per liter 

Doux

> 50 gram suiker  per liter

Brut Champagne
Waarom zou je voor deze soort champagne kiezen? Een brut champagne is de meest gangbare keuze en staat bekend om zijn droge karakter. Zoals je hierboven kunt zien heeft deze champagne minder dan 12 gram suiker per liter.  De verfrissende bubbels van een goede brut kunnen een mooie tegenhanger zijn voor de zoetere smaken en vette structuur van oliebollen. Het brengt balans.  Een brut champagne is veelzijdig en populair bij veel mensen. En misschien daarom ook wel een veilige keus. Ga je op visite en vind je het leuk om een fles champagne mee te nemen? Met een brut zit je altijd goed. Wil je wat meer experimenteren? Probeer dan dit jaar eens een demi-sec champagne.


Demi-Sec Champagne

Voor degenen die graag de zoetheid van oliebollen willen omarmen, kan een demi-sec champagne een goede keuze zijn. Deze champagnes hebben een zachter, en iets zoeter karakter en vormen een harmonieuze aanvulling op de rijke, zoete smaken van de oliebollen. 

Oliebollen zijn van nature zoet door de toevoeging van suiker en rozijnen. Het kiezen van een demi-sec champagne, die een beetje zoeter is dan de drogere varianten zoals brut, kan een aangename harmonie creëren. Dit in tegenstelling tot een brut, welke meer contrast heeft met de zoete oliebollen. Persoonlijk hou ik heel erg van deze combinatie, oliebollen en demi-sec. Maar ik ben dan ook een zoetekauw.


Zoals bij alles, geeft persoonlijke smaak de doorslag wat je kiest en schenkt. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan een brut champagne vanwege de drogere aard ervan, terwijl anderen juist genieten van de zachtere, zoetere tonen van een demi-sec.  Hier is niets fout. Je kiest wat jij lekker vindt.


Het beste is om verschillende champagnes uit te proberen en te ontdekken welke combinatie het beste bij jouw eigen smaakvoorkeuren past.


Tips

  • Schenk de champagne op de juiste temperatuur.  Dit is tussen de 8 en 10 graden Celcius. 
  • Ben je met meerdere mensen tijdens Oud & Nieuw, denk er dan eens over na om een MAGNUM fles te kopen. In deze fles zit 1,5 liter en staat gelijk aan 2 flessen. Deze flessen krijgen een jaar extra om te rijpen en zijn dus vaak iets hoger van kwaliteit. Hoe langer de champagne rijpt des te fijner de bubbel. In de praktijk zijn deze flessen iets duurder. Dit komt door de tijd in de kelders , maar ook door de dikkere fles.
  • Zelf start ik de avond met iets verfijndere champagne. Ik vind het heel feestelijk om een vintage champagne te serveren. Dit is een fles uit een extreem goed oogstjaar, welke minimaal 3 jaar de tijd heeft gekregen om te mogen ontwikkelen.  Om te proosten om middernacht kies ik een demi-sec.  Om champagne te drinken hoef je natuurlijk niet tot dit moment te wachten. Ontkurk een fles champagne wanneer jij er het meest van kunt genieten.
  • Wil je graag de kurk laten knallen; Wat superfeestelijk is, maar de champagne niet ten goede komt, pak dan een lekkere (goedkopere) mousserende wijn. 

Happy New Year!

Maar waar het uiteindelijk om draait is het maken van mooie herinneringen met de mensen die je liefhebt! Dus, hef het glas, neem een hap van die heerlijke oliebol, en proost op het nieuwe jaar! 


Santé! 🥂

Liefs, Janneke