De feestdagen naderen en dat betekent dat het tijd is voor een van de meest heerlijke tradities; Oliebollen met een glas sprankelende champagne!
Maar welke champagne past het beste bij deze oer-Hollandse lekkernij?
Laten we samen ontdekken welke smaken samenkomen en hoe het elkaar versterkt.
Het is goed om even te starten met de soorten champagne onderverdeeld in het aantal gram suiker per liter. Misschien heb je deze termen wel eens op de fles zien staan. Bijna alle champagnehuizen hebben meerdere soorten champagne in hun assortiment. Het suikergehalte wordt bepaald in de laatste stap van het proces. Door toevoeging van suiker bij de laatste gisting wordt de smaak bepaald.
Champagne soorten onderverdeeld in het aantal gram suiker per liter.
Brut Nature | < 3 gram suiker per liter |
Extra Brut | < 6 gram suiker per liter |
Brut | < 12 gram suiker per liter |
Extra-Sec | < 15 gram suiker per liter |
Sec | < 17 gram suiker per liter |
Demi-Sec | < 35 gram suiker per liter |
Doux | > 50 gram suiker per liter |
Brut Champagne
Waarom zou je voor deze soort champagne kiezen? Een brut champagne is de meest gangbare keuze en staat bekend om zijn droge karakter. Zoals je hierboven kunt zien heeft deze champagne minder dan 12 gram suiker per liter. De verfrissende bubbels van een goede brut kunnen een mooie tegenhanger zijn voor de zoetere smaken en vette structuur van oliebollen. Het brengt balans. Een brut champagne is veelzijdig en populair bij veel mensen. En misschien daarom ook wel een veilige keus. Ga je op visite en vind je het leuk om een fles champagne mee te nemen? Met een brut zit je altijd goed. Wil je wat meer experimenteren? Probeer dan dit jaar eens een demi-sec champagne.
Demi-Sec Champagne
Voor degenen die graag de zoetheid van oliebollen willen omarmen, kan een demi-sec champagne een goede keuze zijn. Deze champagnes hebben een zachter, en iets zoeter karakter en vormen een harmonieuze aanvulling op de rijke, zoete smaken van de oliebollen.
Oliebollen zijn van nature zoet door de toevoeging van suiker en rozijnen. Het kiezen van een demi-sec champagne, die een beetje zoeter is dan de drogere varianten zoals brut, kan een aangename harmonie creëren. Dit in tegenstelling tot een brut, welke meer contrast heeft met de zoete oliebollen. Persoonlijk hou ik heel erg van deze combinatie, oliebollen en demi-sec. Maar ik ben dan ook een zoetekauw.
Zoals bij alles, geeft persoonlijke smaak de doorslag wat je kiest en schenkt. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan een brut champagne vanwege de drogere aard ervan, terwijl anderen juist genieten van de zachtere, zoetere tonen van een demi-sec. Hier is niets fout. Je kiest wat jij lekker vindt.
Het beste is om verschillende champagnes uit te proberen en te ontdekken welke combinatie het beste bij jouw eigen smaakvoorkeuren past.
Tips
Happy New Year!
Maar waar het uiteindelijk om draait is het maken van mooie herinneringen met de mensen die je liefhebt! Dus, hef het glas, neem een hap van die heerlijke oliebol, en proost op het nieuwe jaar!
Santé! 🥂
Liefs, Janneke