Champagne geheimen ontkurkt. 

 

21 Weetjes die je zullen verbazen!

 

Wist je dat...

 ... er in een champagnefles ongeveer 1 miljoen bubbeltjes zitten.


... de oudste ongeopende champagnefles dateert uit 1845. Zolang de gist in de fles zit, kan je hem oneindig lang bewaren. Door het proces in de fles, blijft de champagne geconserveerd. Na het verwijderen van de gist en het kurken van de fles, stopt dit proces en kan hij alleen nog maar rijpen. Een non vintage champagne (een champagne welke is samengesteld uit meerdere wijnjaren) kan je het beste binnen 3 tot 5 jaar na aankoop consumeren. Voor een vintage champagne is dit langer, maar niet oneindig. 


... je champagne voor de smaak het beste uit een tulpvormig wijnglas kunt drinken. Om de bubbels te behouden is het drinken uit een flûte weer het beste. Het drinken van champagne uit een coupe, is voornamelijk iets uit de geschiedenis. Tegenwoordig wordt het drinken van champagne uit een coupe, geassocieerd met glamour en elegantie.


... het verhaal gaat over dat Marlyn Monroe ooit een bad nam in 263 liter champagne. Echter zijn geen betrouwbare bronnen die aantonen dat Marilyn Monroe ooit echt een bad heeft genomen in champagne. 


... een champagnekurk wel met 40 km per uur uit de fles kan schieten. Met deze snelheid schiet je gemakkelijk 50 meter ver! Opletten dus als je een fles ontkurkt. Nooit met je gezicht boven de kurk hangen of op iemand richten. 


... de druk in een champagnefles groter is dan de druk in een autoband. De druk in een champagnefles is ongeveer 6 bar, terwijl een autoband ongeveer op de helft zit. 


... je zes keer aan het ijzerdraadje moet draaien van het muselet (het muilkorfje dat de kurk op z'n plaats houd) volledig te openen. Om de kurk uit de fles te krijgen, draai je aan de fles, niet aan de kurk! 


... je goede champagne zoals een Cuvėe de Prestige of een Millésime na het ontkurken het beste even kan laten 'ademen' voordat je hem inschenkt. Zo komen de aroma's het beste tot uiting.


... de grootste champagnetoren bestaat uit ruim 50.000 glazen. De toren had een hoogte van ongeveer 6,7 meter! Voor het vullen van alle glazen waren er 6000 flessen champagne nodig. 


... een fles champagne minimaal 15 maanden moet rijpen voordat hij getransporteerd en gedronken mag worden. 


... Dom Pérignon een monnik was die champagne per ongeluk ontdekte. Dom is niet zijn voornaam maar staat voor Deo Optimo Maximo. Het betekend: Aan God, de opperste en grootste. 


... de consumptie van champagne in Frankrijk per persoon van de bevolking ruim 20 keer hoger is dan bij ons in Nederland.


... vroeger champagne eigenlijk altijd bij het dessert werd gedronken en niet zoals tegenwoordig als aperitief. Dit omdat vroeger de champagne veel zoeter was als nu.


... het openen van een fles champagne met een sabel, sabreren heet. Deze bijzondere kunst van het openen van een fles champagne komt uit de tijd van Napoleon.


... James Bond graag champagne drinkt van het merk Bollinger. In de films uit de jaren '60 drinkt hij champagne van dit huis. De champagne is verschenen in 14 films.


... Madame Clicquot Ponsardin (Veuve Clicquot) de eerste rosé champagne heeft gemaakt. 


... de grootste champagnefles Nebuchadnezzar heet. In deze fles zit 15 liter champagne. De namen van champagneflessen zijn vernoemd naar bijbelse figuren. uit het Oude Testament. De fles van 15 liter is vernoemd naar de Koning van Babel. Op de hele grote flessen zit ook statiegeld. De wijnhuizen zien ze namelijk graag terug. Het maken van deze flessen is namelijk handwerk en kostbaar. 


... de Chardonnay druif, Pinot Nior druif en de Pinot Meunier druif, de meest gebruikte druivensoorten zijn voor champagne. Er zijn nog 4 andere druivensoorten die gebruikt mogen worden voor het produceren van champagne. Deze worden vaak de ' vergeten rassen' genoemd. 


... de Pinot Nior druif en de Pinot Meunier druif, rode druiven zijn.


... het machinaal plukken van druiventrossen verboden is. Het oogsten van druiven is echt handwerk.


... champagne minder kilo calorieën bevat dan witte wijn. Is toch mooi meegenomen!